Испанският арх. Едуард Рифа търси подходящ терен за изграждане на голф игрище. Той има идея към спортния комплекс да има парк, който да съхрани природните дадености на района.

Рифа е работил в архитектурни бюра в Барселона и Милано. Участвал е и в изграждането на олимпийското селище в Барселона.

За реализацията на проекта са необходими около 1000 дка и в момента испанецът оглежда различни терени. Провел е разговори с кметовете на Велико Търново, Арбанаси и Лясковец, съобщава областният всекидневник "Янтра днес".

Арбанаси е архитектурен резерват и има наредба, която забранява промяна на предназначението на земеделските земи, уточни кметът Тошо Кръстев. Той е предупредил испанския предприемач за тези нормативни разпоредби на Националния институт за паметниците на културата.

Испанският архитект все още не се е спрял на определен терен. В момента вървят проучвания и великотърновска фирма извършва предварително проектиране.

Проектът за голф игрище ще бъде изграден с международни инвестиции на български, испански и европейски фирми. По него ще работят български и испански ландшафтни инженери.

Едуард Рифа живее от 3 месеца в Арбанаси. След пенсионирането си, той е предприел разходка из няколко европейски и балкански страни.