Австралийското правителство ще налее 10,4 млрд. австралийски долара (7,4 млрд. щатски долара) в икономиката на страната с цел да я защити от глобалната финансова криза, съобщиха международните агенции.

Премиерът Кевин Ръд обяви, че  пакета от финансови мерки, който се оценява на 1 процент от БВП. Money.bg припомня, че Австралия ще гарантира всички депозити в рамките на три години.

„Глобалната финансова криза навлезе в нова, опасна и вредна фаза", заяви премиерът Кевин Ръд след одобряването на финансовата мерки.

По-голямата част от парите ще дойдат от прогнозирания бюджетен излишък в размер на 21,7 млрд. австралийски долара за фискалната година, приключваща на 30 юни 2009.

Средствата ще бъдат използвани главно за социални разходи като пенсии, за увеличаване на субсидиите за тези, които купуват първо жилище, и за инфраструктурни проекти.

Според Ръд тази стратегия „ще укрепи националната икономика и домакинствата предвид риска от сериозно и продължително забавяне на световната икономика".

Премиерът подчертава, че австралийските банки са по-подготвени да устоят на кредитната криза, но действията на кабинета са необходими за запазване на доверието в пазара.

Австралийският премиер каза още, че финансовата помощ идва икономии в бюджета. Неговата прогноза е, че бюджетът на държавата ще завърши с излишък, съобщава Ройтерс.

Авторитетната агенция прави аналогия с Япония, която предприе стъпки за стабилизиране на финансовия пазар.  

Решителността на правителството на Австралия да се бори с негативните ефекти на кризата, както и силният оптимизъм по световните борси доведоха до пореден ръст на основния индекс борсов в страната S&P/ASX 200.