Един от хората, които сериозно са се заели да направят своеобразна класация на курортите за зимен туризъм съобразно тяхната екологичност, е Партик Торн, който от две години събира данни за опазването на околната среда в най-големите ски-курорти, пише британският в."Таймс", цитиран от БГНЕС.

Торн създава интернет сайта www.saveoursnow.com, където "складира" данните си. Той обяснява, че е искал да бъде възможно най-независим от ски-индустрията, така че да не може да бъде обвинен в обслужване на интересите на някоя компания.

Торн класира ски-курортите от една до пет звезди в зависимост от това доколко те са изградени в хармония и при опазване на околната среда, как се решава там проблема със складирането и рециклиране на отпадъците, използват ли се чисти енергоизточници и др.

Трите най-големи български ски-курорта - Пампорово, Боровец и Банско, са сред последните в класацията на Торн - с по една звезда.

Само седем от общо 200 наблюдавани от него курорта са спечелили максималния или близък до него брой точки.

Считаните за най-екологично чисти курорти в света Аспен и Вейл при Торн се оценяват с 4 и съответно с 3 точки.

Единствените два курорта, които имат 5 звезди за екологичната си политика според данните на Торн, са Нюзтифт в Австралия и Саас Фее в Швейцария.