Българските оранжерийни зеленчуци остават на по-високо ниво през тази седмица в сравнение с цените на вносните, въпреки че на повечето от тях цените през отминалата седмица са се понижили, отчетоха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Цената на българските оранжерийни домати е с около 5.5% по-ниска, а на доматите от внос съответно с около 3.5%. При българските оранжерийни краставици е отчетено поевтиняване с 3%, а при краставиците от внос се наблюдава леко поскъпване. Спад на цените на седмична база е регистриран при салатите (15%), репите (8%) и зелето (5%). Повишение има при картофите и ябълките.
Цените на останалите плодове и зеленчуци се движат около нивото от предходната седмица с отклонения в двете посоки ±01%.
Цената на захарта тази седмица се качва с 0,5%, поевтинява кравето сирене. Запазва се тенденцията на намаляване на цената на едро на слънчогледовото олио, като отчетения спад на седмична база е около 0.7%. Цената на брашното се стабилизира на нивото от предходната седмица. При млечните произведения цените също остават стабилни, а при цената на кравето масло е отчетен лек спад средно с около 2%.
Седмичните колебания при цените на месото, месните произведения и рибата са незначителни в диапазона ±0.5%.
В резултат на стабилизирането на цените на повечето основни хранителни стоки и отчетното през седмица поевтиняване на голяма част от зеленчуците, кривата на индекса на тържищните цени, измерван от ДКСБТ, тръгна надолу, стойностите му стабилизираха на малко по-ниско ниво спрямо предходната седмица.