Българските държавни железници БДЖ и Deutsche Bahn AG се договориха в Берлин за тясно сътрудничество според прес-информация, публикувана от големия германски железопътен превозвач.

Хармут Мехдорн, председател на управителния съвет на Die Bahn, и Олег Петков, ръководител на БДЖ, са подписали споразумение в рамките на международното специализирано изложение за транспортна техника InnoTrans. Основния предмет на договора са консултантски услуги, които DB AG ще оказва на БДЖ.

Българското предприятие се преструктурира от държавна железница в ориентиран към печалбата доставчик на услуги и с това напомня за пътя, извървян от Deutsche Bahn през последните дванадесет години.

„На първо място искаме да споделим нашият опит на партньорите ни от новоприсъединяващите се към ЕС държави. Едновременно с това сме заинтересувани да развиваме съвместни продукти. Така ще си осигурим конкурентни оферти в интересния в стопанско отношение регион на Югоизточна Европа, както и транспортен коридор от Централна към Югоизточна Европа", заяви в изявлението си за пресата Мехдорн.

Германските железници са една от най-солидните логистични компании в света. Оборотът им за първото шестмесечие на 2006 г. възлиза на 14.5 милиарда евро, като са превозили за същия период близо 900 милиона пътници.