Вчера президентът на Венецуела Уго Чавес е приел държавния секретар на Съвета по безопасност на Беларус Виктор Шейман, съобщава кореспондентът на РИА Новости в Южна Америка.

В официалното съобщение на венецуелското правителство се казва, че е била обсъждана програма за сътрудничество в газифицирането на венецуелски градове, строителство на завод за обогатяване на фосфат, а също и създаване на съвместно предприятие за монтаж на трактори и товарни камиони.

Очаква се съответните съглашения да бъдат подписани по време на предстоящата визита на президента на Беларус Александр Лукашенко във Венецуела, сроковете на което не се уточняват.

От своя страна Виктор Шейман е заявил, че по време на продължилата над три часа беседа с венецуелския лидер са били разглеждани въпроси за реализацията на постигнатите по време на посещението на Чавес в Минск съглашения. По-конкретно това касае енергетиката, селското стопанство и промишлеността. Президентът на Венецуела е бил в Беларус през юли миналата година.

Беларус доставя на Венецуела над 300 хиляди тона фосфатни торове годишно.

Първото заседание на междуправителствената комисия на двете страни е било през септември миналата година в Каракас. Били са подписани 23 съглашения за намерения за сътрудничество в различни сфери на икономиката и в енергетическата сфера.

Минск е много заинтересован от добива на нефт във Венецуела. Планира се в най-скоро време на Беларус да се предоставят участъци за добив на нефт в басейна на Ориноко. Запасите там, както е известно, са най-големите в света и се оценяват на 236 млрд. барела.

На участъците, предоставени на Беларус, ще се добива нефт в предполагаем размер около десет милиона тона годишно.

По-рано първият вице-премиер на Беларус Владимир Семашко бе заявил, че активната работа по проектите в нефтената сфера на Венецуела е насочена към „разреждане на руския петрол с венецуелски".

Виктор Шейман ще остане във Венецуела до 25 март.