До 1-2 години въпросът за безвизовото пътуване на българите до САЩ ще бъде решен. Това обяви зам.-председателят на парламентарната вътрешна комисия Пламен Ранчев, цитиран от БНР.

Въпросът ще бъде окончателно решен и приключен, така че ние да получим един безвизов достъп до САЩ, каза той.По думите му, това е било потвърдено и от водещи американски политици.

Припомняме, една от сериозните спънки за премахване на визовия режим е забавеното въвеждане на биометричните документи за самоличност като физически факт.
Това е едно от условията за подписване на меморандум за разбирателство със САЩ.

Припомняме, от януари 2009 г. влиза в действие системата за пътническо известяване, според която пътниците от списък от държави, за които не се изискват визи за САЩ, ще трябва да се регистрират онлайн 72 часа преди полета си.

Системата за известяване се отнася за 27 държави, които са част от програмата за безвизов обмен със САЩ, позволяващ пребиваване на територията на САЩ 90 дни без виза.

Страните, които предстои да се присъединят към безвизовата програма на САЩ са Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва и Словакия. В Азия ще бъде допусната Южна Корея.

Другите страни, чакащи за безвизов режим със САЩ са България, Румъния, Гърция, Кипър, Малта, Полша, като те ще бъдат одобрени „в следващите няколко месеца".