Boeing, вторият по големина производител на пътнически самолети в света, се споразумя да придобие операциите в Южна Каролина на Vought Aircraft Industries, свързани с модела 787, за около $580 милиона в брой, съобщи Bloomberg

Vought също ще бъдат освободени от задълженията си да върнат авансовите плащания от Boeing за разработката на злополучния Dreamliner.

В съоръженията в Северна Каролина се извършва производство и монтаж на корпуса на Dreamliner. Заводът ще бъде управляван по програмата за Boeing 787, която изостава с около две години зад графика.

Vought ще продължи работата си по други програми на Boeing, включително и производството на други части за моделите 787, 737 и 747.

"Финансовите изисквания на тази програма нарастват извън това, което една компания с нашите размери може да подкрепи", според Елмър Доти, президент и главен изпълнителен директор на Vought.

Първите тестови полети с пътници на 787 бяха отложени за пети път на 23 юни, заради нестабилност в корпуса, там където крила се прикрепят към тялото на самолета.

Днес акциите на Boeing падат с 0.69% до $40.69 в началото на сесията на Нюйоркската фондова борса. Акциите са поевтинели с 4.9% през тази година.