Университетска болница "Св. Марина" - Варна е първата българска институция, която бе  удостоена с европейското отличие и сертификат за качество "Committed to excellence" на фондацията в Брюксел EFQM. Наградата бе връчена от проф. Урс Бухер, предаде Фокус.

Мрежата на EFQM обхваща над 30 000 организации с милиони сътрудници, като почти всички са водещи предприемачи от Европа.

Наградата болницата получава заради успешното реализиране на три проекта, свързани с описване полето на процесите в нея, определяне сестринското натоварване и анкетиране за установяване на имиджа й.

Според директора на болницата доц. Красимир Иванов, чрез този сертификат болницата ще може успешно да кандидатства за различни европейски програми. За целта в болницата вече са назначили екип за разработване на проекти. УБ "Св.Марина" вече е печелила подобни проекти. Със средства по програма ФАР е ремонтирала детското психиатрично отделение.

„На 29-ти този месец откриваме най-модерния в България ядрено-магнитен резонанс. Извършваме и реконструкция и дегитализация на Центъра за образна диагностика. Създаваме и информационна мрежа за виртуална болница", информира още доц. Иванов.

Директорът на болницата каза, че независимо от намаления сестрински състав, болницата има висок авторитет и 70% от пациентите й идват не само от Варна и района, а от цялата северна част на страната.