Премиерът Бойко Борисов се закани да отстрани политическите лица, вземали допълнителни пари над заплатите, ако до петък не ги върнат или дарят.

В този кабинет ясно и точно казах, че длъжностни лица, министри, зам.-министри, началници на политически кабинети, областни управители, зам. областни управители няма да вземат допълнителни пари. Едни вземали бонуси, други ДМС-та, трети, участвали в бордове", заяви Борисов пред министрите в началото на заседанието на кабинета, съобщи репортер на News.bg.

Премиерът предупреди, че тъй като в четвъртък и петък е на съвет (в Съвета на Европа в Брюксел - бел.ред.), като се върне в петък ще провери кои са вземели такива пари.

Петък ви е крайният срок. Който не ги е върнал или дарил - на децата или на болните - в понеделник ще внеса предложение в парламента за отстраняването му, ако е зам.-министър - ще го уволня, ако е началник на кабинет и не е уволнен от съответния министър - ще бъде сменен", каза Борисов на министрите.

Той им каза, че е получил писмо от ДПС по този въпрос и че в петък ще подпише писмо-отговор, в което възнамерява да заяви, че в този кабинет няма такива хора.
Борисов призова и предишните кабинети да направят същото.

Припомняме "бонусният" скандал се разрази, след като от СДС разпространиха информация за бонусите, раздадени в пет ведомства. Последваха оставките на шефовете на Здравната каса и на Агенцията по вписванията.

Междувременно от БСП изнесоха данни от Сметната палата за получени бонуси от министри и техни замове за 2011 година. ГЕРБ вчера върна на удара, обявявайки през 2007 година получинети хдопълнителни пари от кабинета "СТанишев".