Bosch е на път да осъществи първото си враждебно поглъщане на фондовия пазар. Най-големият в света доставчик на автомобилни части от средата на октомври е заявил интерес към австралийския производител на спирачни системи Pacifica. Днес офертата от германска страна е повишена от 1.92 австралийски долара за акция на 2,20 AUD. Надзорният съвет препоръчва на акционерите да продават, съобщава Handelsblatt.

Pacifica имаше трудности от свиване на доставките за големите си американски клиенти General Motors и дефицит по джойнт-венчъра с доставчика на части Delphi. Опитите от преди четири месеца на мениджмънта на Pacifica да поеме собствеността не се увенчаха с успех; в средата на октомври Bosch отправи далеч по-висока оферта.

Акциите на Pacifica в Сидни се покачиха до 2,17 AUD, или малко под офертата на Bosch. С поемането на дефицита на предприятието, Bosch ще плати за придобиването по сегашни цени €321 млн.

Австралийската Pacifica ще помогне на Bosch в стратегията към засилване на пазара в САЩ и Азиатско - Тихоокеанската зона. Освен това германците ще получат достъп до нови технологии. Pacifica Group с бизнеса си със спирачни системи и резервни части през 2005 г. е имала оборот от 480 млн. евро и заети 2 000 души в 12 града по света.

Bosch спечели миналата година от спирачни системи близо 4.8 милиарда евро. Секторът за доставки на части съставлява 60% от бизнеса на Bosch, или 26 милиарда евро, за което работят 18,000 души.

След заявения интерес от страна на Bosch, акциите на Pacifica от октомври насам повишават значително цената си.