BP, една от трите най-мощни западни компании занимаващи се с петрол, търси повече джойнт-венчър възможности с Русия и други богати на природни ресурси страни, с цел увеличаване на ръста.

Във вторник BP ще предостави първи доклада си за приходите като се очаква да отбележи спад в печалбите с около 16 % за второто тримесечие спрямо същия период миналата година.

В момента ситуацията с международните петролни компании е изключително напрегната поради постоянно нарастващите разходи, бавния темп на продукция , както и засилващата се конкуренция с национални петролни компании в страните с растяща икономика като Китай, Бразилия и Индия.

Проблем представлява и засиленият национализъм от страна на държави, които притежават запаси от петрол и газ.

След няколко месеца натиск от страна на руските власти, миналия месец TNK-BP, която е 50 % джойнт- венчър собственост на BP, бе принудена да продаде своя дял в обширната петролна местност Ковикта на Газпром, петролна компания, контролирана от държавата.

Но BP все още има изключителен интерес към инвестиции в Русия и храни надежди за бъдещо развитие там и джойнт- венчър отношения с Газпром и други руски компании.
Компанията твърди, че може да предостави експертизи в области като „проучване на подпочвените води" , „продукция" и достъп до пазари на запад и в Индия.

Така тя може да привлече компании , които притежават големи количества от петрол и газ, но имат нужда от по-развита технология, маркетингово ноу-хау и мрежи.
Като част от сделката Ковикта, BP TNK-BP и Газпром се споразумяха да създадат глобален джойнт- венчър за минимум $3 млрд., което може да стане предпоставка за осъществяването на проекти в и извън Русия.

Малко преди подписването на споразумението, новият изпълнителен директор на BP Тони Хауърд коментира това, което той разбира под ръст на реципрочността, като това означава не само инвестирането на чужди компании в Русия , а и инвестиции от руски компании в чужбина.

Сделките с Русия ще дадат възможност на Газпром да придобие дялове от активите на BP по цял свят, включително и такива свързани с  втечнен природен газ, който представлява една от амбициите на компанията за експанзия и растеж.