Гордън Браун отправя драматично високомерен отказ за среща с Робърт Мугабе, бойкотирайки събрание на европейските и африканските лидери, съобщава The Independent.

Премиерът на Великобритания е оповестил това днес чрез статия до The Independent. Браун заявява, че няма да бъде на една конференция заедно с лидер, отговорен за „неправди към собствените си хора, широко разпространение на мъчения и масово сплашване на политическите си опоненти".

Това е първия път, в който Браун взема становище за Зимбабве, откакто е на поста. Същата Европейски съюз - Африкански съюз, която ще се проведе на 8 и 9 декември в Лисабон, ще срещне „празното кресло" на Великобритания. Ако ЕС преустанови забраната за Мугабе да се движи на територията на Съюза, Великобритания няма да се съгласи.

Португалия е поканила Мугабе на първата от седем години среща на EU-AU, тъй като другите африкански лидери искали той да присъства. Ако не бе отправена покана към Зимбабве, срещата можеше да се провали, защото и други африкански държави със сигурност щяха да се изтеглят.

На срещата на ЕС следващия месец, Великобритания ще настои някои страни членки, като Германия и Дания, които хранят съмнения за присъствието на Мугабе, да не вземат участие на срещата през декември. Но според служителите в британския кабинет, най-вероятно Браун ще бъде оставен сам да се бори с отсъствието си срещу режима в Зимбабве.

Но според премиера (дългогодишен финансов министър на Обединеното кралство), „няма да е правилно" да бъде на едно събрание с човек, довел до 13,900 процента инфлация в страната си и хронически недостиг на храни.

Според Браун, британците не биха желали той да ходи в Лисабон. Но Британия стояла зад хората на Зимбабве и използва тази статия за подемането на нова инициатива за възстановяване на демокрацията в страната.

Сега в ЕС има санкции, които касаят 131 члена управляващата партия Zanu-PF и им забраняват да пътуват в Европа и сметките им в банки са замразени.

Браун иска от ООН повече въвлеченост и изпращане на хуманитарна мисия в Зимбабве от страна на Съвета за сигурност.

Най-доброто решение щяло да дойде отвътре Африка и на усилията на ЮАР и Танзания трябва да се окаже помощ. Браун обещава солидна финансова подкрепа от Запада за възстановяване на някога проспериращата страна, ако Мугабе падне от власт. Вече се работи по предложения, които при нужда могат да се въведат много бързо.

Британските дипломати надали ще игнорират изцяло Лисабонската среща, предвижда Independent. За тях неприсъствието на премиера по косвен начин заздравява позициите на Мугабе. Взрени в Браун са и лидерите на църквата. Архиепископ Дезмонд Туту, носител на Нобелова награда, настоя за по-ефективна намеса от страна на британският първи министър. Архиепископът на Йорк на частна дискусия е поискал от Браун да поведе международната кампания срещу режима в Хараре.

Вчера от агенцията за помощи „Спасете децата" изнесоха доклад, в който пише, че деца от седемгодишна възраст бягат пешком от Зимбабве към обетованата земя ЮАР в надеждата си да открият храна и училище.