Американският долар отново отбеляза спад. За сметка на това пък британската лира продължава възхода си, достигайки максимума си от 14 години насам срещу американската валута, съобщи Dow Jones.

Американската валута продължава да пада, въпреки публикуваните в сряда данни за БВП на САЩ, които се оказаха по-добри от прогнозните. 

Данните показаха, че американската икономика бележи ръст през третото тремесечие с 2,2 %. Въпреки че този показател е по-нисък от данните за второто тримесечие, които бяха 2,6%, той е значително над очакваните 1,8%.

Изглежда, че инвеститорите са по-обезпокоени от резкия срив на продажбите на жилища в САЩ. Тези продажби през октомври паднаха с 3,2% в сравнение с ръста от 3,7% през септември.

Някои френски министри изразиха загриженост по повод ръста на еврото, но президентът на Европейската Централна банка Жан-Клод Трише отказа да коментира укрепването на еврото.

Междувременно зам.-министърът на икономиката на Германия Бернд Пфафенбах каза, че да има оплаквания заради ръста на еврото би било неправилно, тъй като стабилизирането на европейската единна валута отразява ръста на икономиката в еврозоната.

Японската йена получи подкрепа от добрите икономически данни на Япония. Тези данни показаха, че началното жилищно строителство е нараснало с 2,2%, а заявките за строителство  с  8,8%. 

Тази сутрин търговията евро-долар в системата за електронна търговия EBS беше 1,3203 срещу 1,3154 в сряда вечерта в Ню Йорк. Доларът падна от 116,33 на 116,22 йени и от 1,2089 швейцарски франка на 1,2059.

Основното внимание на инвеститорите в началото на европейската сесия беше привлечено от британската лира, която поскъпна до максималното си ниво считано от септември 1992 г. насам.

За ръста на лирата спомогнаха данните на компанията Nationwide, които показаха, че цените на жилищата във Великобритания през ноември са поскъпнали с 1,4% в сравнение с предходните месеци  и с 9,6% в сравнение със същия период на миналата година.

Тези темпове на растеж се явяват най-високите от февруари 2005 г насам. Публикуваните данни увеличават вероятността Английската банка отново да увеличи лихвения процент от февруари 2007 г. Отчетът на Nationwide може да предизвика безпокойство в Английската банка, казаха валутните анализатори в ABN-Amro Лондон.

На един етап британската лира поскъпна до 1,9580  долара, но след това слезе до 1,9564 долара в сравнение със стойността 1,9461 в сряда вечерта в Ню Йорк.