Президентите на Иран и Венецуела са се договорили за обща финансова и морална подкрепа към трети страни, които искат да се освободят от „американското присъствие", коментира днес агенция Ал-Джазийра.

Уго Чавес е обявил общия план по време на изявление заедно с иранския президент Махмуд Ахмадинеджад в събота.

Двамата президенти са се обявили и за ново понижение на дневните добивни нива от ОПЕК, за да задържат цените на суровината високи. В предишни свои изказвания, двамата бяха обещали да създадат общ паричен фонд от $2 млрд., който да подпомага различни проекти.

„Този фонд, братко мой, ще се превърне в механизъм за извоюване на свободи", е заявил Чавес на срещата си с Ахмадинеджад. „Тези пари ще ни позволят да освободим всички наши братя, чийто правителства отдавна се мъчат да отхвърлят американското империалистко иго...Смърт на Американския капитализъм", е продължил той.

Ахмадинеджад, който е на посещение в страните от Южна Америка е споделил, че Техеран и Каракас споделят общата мисия за „разпространяване на социалистическата революция в света". „Причината за световните проблеми се крие в доминиращата сила на големите капиталистически държави", допълни Ахмадинеджад.

Срещата между двамата президента не мина и без разговор за петрола, като те се договориха да предприемат нови понижения на добивните си нива, за да подкрепят цената на петрола.

„Днес ние сме свидетели на един презадоволен с петрол пазар, който изглежда в момента е непотребен на световната икономика, именно за това ние искаме да изтеглим част от него и да върнем цената му в справедливите граници над $60 за барел", споделил е мнението си Чавес.

Ахмадинеджад е поздравил Чавес за неговата твърда подкрепа по отношение на ядрената програма на Иран, за която САЩ и Европа смятат, че е с военен характер. Венецуелският президент е най-големия застъпник в Южна Америка на интересите на Иран, като двамата държавни глави се наричат един друг с думите „братко" и „другар".

Уго е мой брат и шампион в борбата с империализма", това са били думите на Ахмадинеджад по време на последното му посещение във Венецуела. В момента и двете страни са важни играчи в ОПЕК, които непрекъснато подписват помежду си различни договорености за размяна на суровини и ноу-хау.

По време на визитата си в Южна Америка, Ахмадинеджад ще се срещне с останалите изявени социалистически лидери като Ево Моралес-президент на Боливия, Даниел Ортега-лидер на Никарагуа и новоизбрания президент на Еквадор Рафаел Кореа. Основната мисия на иранския президент е да останови по-близки контакти с режимите в Южна Америка, които също както управлението на Иран остро се противопоставят на правителството на САЩ и капитализма.