Днес, вторник, Citigroup обяви намерението си да осигури $50 млрд. (25 млрд. паунда) за проекти свързани с опазването на околната среда през следващите десет години. Бизнес изданието Financial Times нарича този ход „най-смелото изказване на Wall Street за бизнес рисковете и възможностите за печалба, представени от промяната в климата".

Най-голямата в света компания за финансови услуги ще се ангажира да увеличи десетократно до $10 млрд. планираните си инвестиции за намаляване на собствените си емисии на парникови газове.

Освен това корпорацията вече започва да съветва тези, които теглят кредити, как да направят проектите си по-устойчиви в екологично отношение, така че в бъдеще рискът да бъдат атакувани от екологичните регулации да бъде намален.

Инициативата на Citigroup изпъква на фона на сериозните усилия на Wall Street да догони малко поизпреварилите американския начин на мислене бизнес зони като алтернативна енергия, енергийна ефективност, търговия с въглеродни емисии.

Наскоро Bank of America обяви за инициатива на стойност $20 млрд. за подкрепа на ръста на екологично устойчивата бизнес дейност. Lehman Brothers основаха съвет за промяната на климата оглавяван от сериозен банкер - Теодор Рузвелт Четъврти.

Citigroup предупреждават, че редица компании срещат трудности поради несигурността за бъдещето на екологичните регулации. Чък Принс, главен изпълнителен директор, ще призове за глобални и в САЩ рамки за намаляване на емисиите парникови газове „за постигане на сигурност в пазарите и да се постигне класно игрално поле".

Citigroup бе една от банките, която водеше развитието на Equator Principles, доброволен набор от указания за оценка на екологичния и социален ефект от проектите. Той е бил разширен с оценка на риска за клиентите в отрасли  с интензивни парникови емисии.

Като част от широк план на компанията, пазарната и банкова група Citigroup очаква да финансира или инвестира в проекти за над $ 30 млрд. за чиста енергия и алтернативни технологии през следващите десет години, като настоящите ангажименти вече доближават $7.5 млрд.