„Правителството вече си е извадило поука, научило се е как да се възползва от членството ни в ЕС". Това каза Богослав Либератски зам.-председател на Комисията за бюджетен контрол на Европейския относно посещението на представителите на Европейската комисия у нас, което тече вече втори ден, пише News.bg.

Той допълни, че делегатите са забелязали две положителни неща в нашата страна - макроикономическото положение и ясната воля от страна на управляващите да се върви в добра посока при усвояването на евросредствата и реформите в нашата страна.

Богослав Либератски допълни, че делегатите оценяват високо постигнатата икономическа стабилност от правителството.

От ЕК отчитат, че основните слабости, констатирани по-рано в България, в момента са или преодолени, или са на път това да стане.


Те са водили разговори с премиера Сергей Станишев за възможността идващите пари от Брюксел да бъдат централизирани.

По време на посещението си в България делегатите на ЕК са направили конкретни предложения за промени в нашата страна.

Те са посетили редица обекти, финансирани по предприсъединителните програми САПАРД, ФАР и ИСПА и са констатирали редица нарушения.

„Като цяло не сме доволни от повечето неща, които видяхме," каза Нилс Лундгрен, който води Делегацията на Комисията по бюджетен контрол.

По думите на българския евродепутат Петя Ставреваделегатите са установили случай, при който фирма, финансирана по програма САПАРД, е сменила собственика си две години, след като е сключила договора за финансиране с евросредства.
Това е пряко нарушение на сключените договори.

Сред проектите, по които има нередности, е и строежът на автомагистрала „Люлин", при който е установено, че има случаи на насочване на средствата към частни фирми.

В тази връзка евродепутатката Петя Ставрева каза, че вероятно в последствие ще има допълнителна среща по този въпрос между представители на Брюксел и транспортния министър Петър Мутафчиев.

Делегатите са били изключително учудени, че в България чак сега започва да се говори за конфликт на интереси. Според Петя Ставрева вече е дошъл моментът в България да има Закон за конфликт на интереси.

В своето изказване евродепутатката ни изрази мнение, че има вероятност част от евросредствата да бъдат изгубени.

Въпреки нейните думи - „до момента не сме установили нито едно загубено евро от страна на България", каза Богослав Либератски.