В деня преди празника на града  разговаряме с кмета на общината Денчо Бояджиев.

Г-н Бояджиев, защо 28 януари е избран за Ден на Разград?

28 януари е особена дата в историята на Разград. Тя е не само негов празник, но и традиционен символ за разградчани. На този ден през 1878 г. жителите на града тържествено посрещат своите освободители - воините на княз Дондуков-Корсаков. От тази дата започва новото летоброене на Разград след петвековно турско робство.

28 януари е ден на преклонение пред паметта на хилядите руски воини, донесли освобождението ни. Израз на признателност на разградското гражданство към героизма и саможертвата на руските освободители е построеният Мавзолей, съхранил костите на загиналите в Разград руски воини и превърнал се в символ на многовековната българо-руска дружба. Потвърждение на тази дружба и признателност към руския народ е решението на Общинския съвет от 1993г., съгласно което 28 януари е обявен за Ден на Разград.

Какво ще предложите на разградчани за празника?

Посрещаме Деня на Разград с гордост и удовлетворение. Празничните прояви стартираха още на 22 януари с изложби, концерти, с 50-то юбилейно издание на най-старото лекоатлетическо състезание в България - крос „Освобождение". На тържествена сесия на Общинския съвет бяха определени новите носители на званието „Почетен гражданин на град Разград" и на „Почетния знак за принос към икономиката на община Разград". По повод празника в града гостува Държавният музикален театър „Стефан Македонски".

Акцентът, разбира се, е на самия ден. Празникът ще започне с водосвет и заупокойна панихида за загиналите руски воини и български опълченци в храма „Св. Николай Чудотворец" и детско парти за децата, родени на 28 януари, които са и мои кръщелници. Следобед ще бъде открита фотоизложбата с творби от конкурса „Зимни пейзажи от родния край през моя обектив". Вечерта е факелното шествие на полковите икони по бул. „България" и въвеждането им за поклонение в Мавзолея-костница, след което на пл. „Възраждане" ще започне общоградското тържество, което ще завърши с ритуал по поднасяне на венци и цветя, светлинно и лазерно шоу и празнични илюминации.

Какви са перспективите пред Разград?

Нашата цел е, независимо от трудностите, Разград да подобрява условията си за живот и за бизнес и да продължава да се развива възходящо. Въпреки недоимъка през миналата година, успяхме да осигурим нормалното функциониране на всички структури и да поддържаме добра визия на нашия град.

Приключихме един шестгодишен програмен период, в рамките на който кандидатствахме, защитихме и реализираме 25 проекта по различни оперативни програми на ЕС за близо 100 млн. лева. Новата 2014 г. се очертава като поредната тежка финансова година. Тя е стартова на втория програмен период 2014-2020. Той не би бил успешен без разработените от нас обективни предпоставки за развитието на общината. Приетият общински план за развитие е именно тази предпоставка, която може да гарантира европейското развитие на Разград до 2020 година. В него са заложени проекти за над 150 млн. лева.

Бихте ли посочили някои от тях, които ще подобрят живота на хората в града.

Предстои цялостно да бъде рехабилитиран най-големият жилищен комплекс на Разград - „Орел", в който живеят близо 15 000 души. Създадени са условия за обезпечаване развитието на бизнеса.

Ще продължи реновирането на градската инфраструктура - т.н. широк градски център. През тази година ще бъде обновена визията на централната градска част и тя ще има нов европейски облик. Ще завършим и най-крупния проект в сферата на културната инфраструктура - възстановяването на най-големия наш архитектурен комплекс - римският град Абритус, чрез проекта „Абритус-мистика и реалност". С неговата реализация градът ни ще се превърне в атрактивна туристическа дестинация.

Приключва проектът за повишаване енергийната ефективност на образователната инфраструктура, по който шест градски и едно селско училище бяха санирани, с подменени дограми, отоплителни инсталации, котли, осветителни тела.
Съвсем скоро ще завършим дейностите по проект, свързан с деинституционализацията на деца и младежи с увреждания, по който вече са изградени два Центъра за настаняване от семеен тип и едно Защитено жилище в Разград. Продължаваме работата по рехабилитацията на уличната мрежа в града и населените места - един от най-тежките проблеми, за чието решаване местната власт не може да се пребори. Необходима е държавна политика, за да имаме хубави улици и пътища в цялата страна, а не само магистрали.

Вашите пожелания към разградчани по повод Деня на Разград?

Бих искал да благодаря на моите съграждани за честния труд и всеотдайност в името на нашия град. От сърце желая на всички да са живи и здрави и въпреки трудностите да бъдем по малко и мечтатели, и оптимисти.

Честит празник, Разград !