Според последното изследване на руското списание „Финансы", алуминиевият магнат Олег Дерипаска е изпреварил по състоятелност в Русия досегашния първи Роман Абрамович.

Дерипаска е взел първото място със своите $21.2 млрд., докато Абрамович е завършил предходната година с $21.0 млрд. Което е по-интересно, състоянието на Дерипаска е нараснало почти двойно за една година от $12.7 млрд. на $21.2 млрд. През същия период Абрамович е увеличил богатството си от $18.7 млрд. на $21.0 млрд.

Въпреки че търговията с алуминий не е много прозрачна, много е възможно високите цени на метала през 2006 г. да са спомогнали на Дерипаска да се превърне в най-богатия човек в Русия. Дерипаска, Абрамович и други двама руски магнати, които делят третото място с по $14.2 млрд., имат съществени интереси в металната индустрия на Русия.

Прохоров и Потанин се изкачиха с няколко места нагоре в ранглистата през миналата година, когато списанието оцени техните състояния на съответно $6.7 млрд. (осмо място) и $6.6 млрд. (девето място). И двамата милиардери са направили огромна част от парите си от търговия с никел и злато.

За последните три години, авторитетното списание „Финансы" нареждаше неотменно на първото място Роман Абрамович като най-богат руснак. През две от тези години Дерипаска се нареждаше на второ място, което беше с две позиции по нагоре от 2004 г.

Дерипаска пое контрола над алуминиевия гигант РусАл през 2000 г., а през октомври 2003 г. изкупи акциите на Абромович в предприятието. В допълнение, той притежава контролния пакет акции от автомобилния гигант ГАЗ и самолетния производител Авиакор. За разлика от Абрамович, който изтегля постепенно вложенията си от Русия (особено след продажбата на Сибнефт за $13 млрд.), Дерипаска активно реинвестира парите си в икономиката на Русия.