От началото на годината до момента изплатеното подпомагане от ДФ "Земеделие", насочено за сектор животновъдство, възлиза общо над 58 млн. лв., от които за качествено мляко са изплатени 9 млн. и 117 хил. лв. на 1 652 фермери, съобщиха от Министерството на земеделието.

През изминалия  зимен период, от октомври до май, една ферма средно от 100 крави е претърпяла загуби средно от 130-140 хиляди лева. Това съобщи за Money.bg Атанас Атанасов от Асоциацията на млекопроизводителите. За сравнение  Това е много повече от парите, които идват като субсидия за млекопроизводството. Атанасов посочи, че през януари и февруари стопанствата са получили по 20-22 хиляди лева като помощ за качествено мляко и 7500 евро еднократно по програмата  de minimis.

От Министерството съобщиха, че по линия на схемата de minimis са изплатени 41 млн. 750 хил.лв. на 10 895 животновъди.

Продължава финансовото подпомагане и по линия на двата целеви нисколихвени кредита, предназначени за животновъдите и птицевъдите за закупуване на фураж за изхранване на животните. Кредитите и по двете мерки са с годишна лихва от 3% и гратисен период от една година. Общият финансов ресурс по тях възлиза на 15 млн. лв., като за всяка линия поотделно се разпределят по 7 млн. и 500 хил. лв.

Продължава финансовото подпомагане и по линия на двата целеви нисколихвени кредита, предназначени за животновъдите и птицевъдите за закупуване на фураж за изхранване на животните. Кредитите и по двете мерки са с годишна лихва от 3% и гратисен период от една година. Общият финансов ресурс по тях възлиза на 15 млн. лв., като за всяка линия поотделно се разпределят по 7 млн. и 500 хил. Лв

Управителният съвет на ДФ "Земеделие" прие изменения на указанията за предоставяне на двете кредитни линии, с цел да се облекчат условията за подпомагане в сектора.

С измененията фермерите имат възможност да кандидатстват и в двете направления без да представят предварително разходооправдателни документи, както беше досега.

Те обаче се задължават в срок до 10 работни дни, след получаване на подпомагането да представят оригинални фактури, за закупения фураж. Земеделските производители, които кандидатстват по двете кредитни линии за подпомагане, са длъжни да обезпечат кредитите си.

Второто облекчение, което УС на ДФ "Земеделие" прие, е че кредити до 50 000 лв. фермерите могат гарантират само със запис на заповед. Над 50 000 лв. кредитите се обезпечават с документи за учредяване на ипотека, особен залог на машини, съоръжения, крави, биволици, залог на парична сума или банкова гаранция.