Правителството планира да отпусне за Коледа по 150 лв. на всеки пенсионер. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова пред Българската национална телевизия.

„По-справедливият вариант е всеки пенсионер да получи еднаква сума, а не процент от пенсията си. Хората с най-ниски пенсии ще получат още по 45 лв. през месец ноември за компенсиране на инфлацията", каза още Емилия Масларова.

Тази сума е извън одобрената вече от кабинета помощ за същата цел. Миналата седмица правителството реши да даде по 100 лв. допълнително на хората, които получават социални помощи за отопление като компенсация за поскъпването. През тази година помощта за отопление е 282 лв. на домакинство.

Министърът на труда и социалната политика предложи в Народното събрание да се обсъдят законови промени, с които да се увеличи достъпът до помощите, както и техният размер.

Припомняме, още преди две седмици Масларова заяви, че правителството ще изпълни всички поети ангажименти както за пенсионерите, така и за младите хора.

Социалният министър обясни, че става дума за енергийните помощи, компенсаторните 100 лева за инфлацията и увеличението на пенсиите от 1 октомври. Ще има пари и за коледни надбавки за най-възрастните.

Припомняме също и, че Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за т. нар. „Сребърен фонд". В него ще се събират 50 % от постъпленията от приватизация и 25 % от излишъка в бюджета.

Натрупаните средства във Фонда ще служат за покриване на недостиг на пари за фонд пенсии и бюджетът на държавното обществено осигуряване.

Предвижда се за период от 10 години да не се правят трансфери от Фонда.