Българското правителство и Европейската банка за възстановяване и развитие(ЕБВР) ще подпишат меморандум за разбирателство за проекти свързани с устойчивото развитие на енергетиката, предаде БГНЕС. От българска страна документът ще бъде парафиран от министъра на финансите Пламен Орешарски, а ЕБВР ще бъде представлявана лично президента на трезора Томас Мироу, който е на първо официално посещение у нас.

На церемонията по подписването на меморандума ще присъства и министърът на енергетиката Петър Димитров. В края на януари той проведе среща с представители на
ЕБВР. Тогава те изразиха готовност да подкрепят инвестиционните проекти на страната ни, насочени към сигурността на газовите доставки - например: междусистемни връзки между България, Румъния, Турция и Гърция, разширяване на капацитета на хранилището Чирен, трансформиране на находище Галата в газохранилище и други.

Припомняме че банката е един от най-големите инвеститори в страната, като капиталовложенията й в българската икономика са над 1.7 млрд. евро. Наред със собствените си средства, финансовата институция е съдействала за инвестирането на над 6.2 млрд. евро под формата на съвместни инвестиции.

Проектите са основно в енергетиката, финансовия сектор, промишленото производство, водоснабдителната и канализационната инфраструктура, модернизирането на малките и средните предприятия.