Европейската комисия одобри държавния план за спасение на германската банка Hypo Real Estate, съобщава EUbusiness.com.

В понеделник  германското правителство и няколко частни банки отпуснаха заем от 35 млрд. евро, с който да задържат Hypo Real Estate в бизнеса. Банката не беше в състояние да се рефинансира след фалита на Lehman Brothers.

От ЕК заявиха, че мерките са в синхрон с европейското законодателство. "Действията на ЕК са част от решението на проблема и могат да се прилагат на юридическа основа", каза комисарят по въпросите на конкуренцията Нели Крус.

Money.bg  припомня, че вторият по големина кредитор на бизнес имоти в Германия Hypo Real Estate Holding AG ще получи 35 млрд. евро гаранция от държавата и частни банки, за да бъде спасен от потенциален крах, стана ясно преди дни. . 

Беше взето решение да бъде отпусната спешна кредитна линия на два транша- от около 14 млрд. евро и 21 млрд. Евро. Частни банки ще осигурят 60% от първия трансфер, а федералното правителство ще набави цялата втора сума.

От Hypo Real Estate казаха, че се нуждаят от заема, за да се защитят от кризата на финансовите пазари, след като нейното базирано в Дъблин подразделение Depfa Bank Plc срещна проблеми при осигуряването на краткосрочно финансиране.