В проекта си за изграждане на нова мощност в комплекса Марица изток италианската енергийна компания Енел заложи на модерни и екологично чисти технологии, съобщи икономическият портал на Стара Загора.

През пролетта на следващата година всички блокове на централата ще работят по европейски екологични изисквания, съобщи изпълнителният директор Енрико Виале. В Италия, енергийната компания произвежда електрически ток по 100% безотпадна технология, дори и когато използва за гориво въглища.

Централата на компанията разполага с 4 блока с обща инсталирана мощност от 1136 мегавата и сероочистващи системи. От въглищата се отделят едва 7-8% пепел, или 250 хил. тона годишно, които се използват за производство на изделия от гипс и на цимент. От шлаката, която е 15 хил. тона се правят тухли и керемиди.

Опитът на Енел за използването на отпадъците от изгарянето на въглищата може да бъде приложен и в България.

С модернизацията на съществуващите блокове и с работата на новата мощност България ще възстанови ключовите си позиции на енергийния пазар през 2015 г. и ще изнася 15 млн. мегаватчаса годишно, сочат разчетите на италианските експерти.

Инвестициите, които ще направи Енел, ако спечели проекта, ще са в размер на близо 1 млрд. евро, от които 250 млн. евро е делът на оборудването и услугите, предоставени от български фирми.

Предвижда се изграждането и оборудването да завърши през 2012 г.