Френският енергиен гигант Total SA, може да закупи дял от иранския петролен проект Azadegan, който е на стойност 2 млрд. долара. Преговорите се водят с участието на японския участник в сделката Inpex Holdings Inc.

Контарактът за разработване на иранското петролно поле, което се явява и най-голямото неексплоатирано до момента място, може да постави двете фирми в директна конфронтация със САЩ. Американското правителство иска налагане на санкции над Иран, заради продължаващото обогатяване на уран в страната.

Говорител на японската фирма Inpex не можа да потвърди новината за съвемстна работа с Total. Той обаче заяви, че международното бизнес сътрудничество, е доста популярна система на работа в големите енергиини проекти.

Inpex все още не е финализирал сдлеката за разработване на петролното поле Azadegan с Иран, който държи вторите по големина резерви на гас и петрол в света. Преговорите са се забавили на договореността за цената на стоманата и за неразчистените противопехотни мини, останали още от войната между Иран и Ирак в периода 1980-1988.

Ирански представител на правителството е заявил днес, че страната му и Inpex са се договорили за разработването на петролното находище, което се оценява на около 26 млрд. барела и се намира в югоизточен Иран, в непосредствена близост с Ирак. Inpex имат време до 15 септември да подпишат официално договора, преди Техеран да реши да даде поръчката на фирми от Русия, Китай или Иран.

Припомняме, че Иран не се съобрази с наложения от ООН ултиматум, до 31 август страната да прекрати обогатяването на уран. Това е процес, който служи за производството на гориво за атомни електроцентрали или материал за строеж на атомни бойни глави.