Европейската централна банка възнамерява да повиши основния си лихвен процент за шести път в рамките на 12 месеца. Това ще стане по-късно през седмицата, предава AFP от Франкфурт. Сведенията за силното евро и политическата загриженост относно ефектите от по-нататъшно нарастване цената на капитала няма да могат да възпрепятстват процеса, считат анализаторите.

Почти е сигурно, че ЕЦБ по време на срещата за определяне на политиката в четвъртък ще вдигне "refi" лихвата за рефинансиране с 0.25% до 3.50%. Това ще е най-високото лихвено ниво от пет години насам.

От декември 2005 г. насам банката „пазител на евро" вдига пет пъти основната си лихва. Президентът на ЕЦБ Жан - Клод Трише и други водещи монетаристи подготвяха много внимателно последния ход на повишение до 3.25% в началото на октомври.

Евро увеличи мощно стойността си - 11% от началото на годината. Днес европейската валута се разменяше за 1.33 долара. Това според анализаторите няма да възпрепятства хода на централната банка.

„Високата оценка на евро напоследък не представлява източник на безпокойства с оглед промяна в икономиката на еврозоната и перспективите за ръст през следващата година", казва анализатор на Banca Intesa. Според анализатора, само „брутално" нарастване на евро до над 1.38 долара ще породи „сериозна заплаха" за ръста, възпрепятствайки износа.

ЕЦБ възприе затягаща политика преди година. Преди това лихвите в еврозоната бяха 2.0% за период от две години и половина.

Много от официалните лица на ЕЦБ считат, че предстоящото повишение няма да е последното и през 2007 г. ще има място за още добавки. Икономиката на еврозоната нараства по-бързо от потенциала и инфлационните рискове остават високи, не на последно място поради високите цени на петрола и мощния кредитен ръст. Освен това пазарите на труда се засилват.

А високата инфлация, според политиката на ЕЦБ, означава високи лихвени равнища.

Трише не се ангажира с нищо по-специално, като каза, че банката ще стори „всичко необходимо", за да запази ценовата стабилност. ЕЦБ определя като ценова ст6абилност ситуацията, когато потребителските цени нарастват с близо до, но под 2.0%. Обаче в 12 страни, които ползват евро, инфлацията е била толкова ниска в 1999 г.

В четвъртък ще бъдат публикувани и прогнозите на ЕЦБ за ръст и инфлация, които ще хвърлят повече светлина за възможната политика на банката през 2007.

В изданието си от понеделник, Financial Times Deutschland съобщава, че се очаква инфлацията в зоната да остане по-висока от целевото си равнище до 2008 г.

FT Deutschland освен това посочва, че ЕЦБ е повишила прогнозата си за икономически ръст за следващата година от 2.1% на 2.2-2.3%. Според анализатори, повишаването на ДДС в Германия през 2007 г. ще породи несигурност в европейската икономическа система, което няма да позволи покачване на лихвата в самото начало на 2007 г.

На 3.50%, ЕЦБ може да си поеме дъх. Но повечето икономисти предвиждат по-нататъшно увеличение до 4.0%. До 2008 г. увеличение на лихвените равнища - такава е препоръката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Политиците започват да стават неспокойни. Наскоро френският министър на финансите Тиери Бретон каза, че ЕЦБ „трябва да слуша министрите" относно разменното съотношение „долар - евро".