В 17.30 часа ще започне изслушването в Европарламента в Брюксел на министър Меглена Кунева, която е номинирана за еврокомисар на страната ни с ресор „Защита на потребителите".

Изслушването ще продължи 3 часа като компетентността на Кунева ще бъде проверена чрез многобройни въпроси на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите.

Председателският съвет на Европарамента ще съобщи дали Меглена Кунева е одобрена за член на Европейската комисия.

Изслушването на министър Меглена Кунева от Европейския парламента ще бъде след това на румънския й колега Леонард Орбан, информира Дарик радио.

В началото министърът по европейските въпроси ще произнесе кратко слово, в което ще представи качествата и професионалния си опит, заради които е номинирана, както и визията си за задачите и целите, които ще преследва като еврокомисар с ресор „Защита на потребителите".

По време на първия тур въпроси могат да задават представители на всяка една от парламентарните групи в Европарламента, но при строг времеви регламент.

Във втория тур въпроси  ще задават представители на трите най-големи партии в европарламента - Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и либералите.

В третия тур Меглена Кунева ще отговаря на въпроси от парламентарните комисии, чиято дейност е пряко свързани с ресора „Защита на потребителите". Веднага след изслушването, което трябва да приключи около 20.30 ч., е предвиден 30-минутен брифинг за медиите.

Утре Председателският съвет на Европейския парламент ще оповести оценките си за представянето на Меглена Кунева и Леонард Орбан, а на декемврийската си сесия, която е от 11 до 14 декември, Европарламентът трябва да одобри тяхното включване в състава на Европейската комисия.