Европейските акции напредват днес, като широкият индекс Dow Jones Stoxx 600 се доближава стремително към 5-годишен рекорд, в следствие на галопиращата цена на металите и прогнозите за силен ръст на икономиката на Китай.

Най-големите в света минни компании BHP Billiton и Anglo American Plc. са големите печеливши за деня. Antofagasta Plc се покачи, след като от Deutsche Bank AG съветват инвеститорите да купуват техни акции.

В момента търсенето на метали и други суровини започва рязко да се увеличава, което неминуемо ще подкрепи цените, това споделя фондов мениджър от Швейцария. Индия и Китай се нуждаят спешно от огромни количества мед за подобряване на инфраструктурата си, продължи той.

Индексът Dow Jones Stoxx 600 се покачи с 0.3% до ниво 342.77 в Лондон днес, което е само два пункта от 5-годишния му рекорд. Сравнителният индекс се очаква да направи печалба от 6.8% за тримесечието. Другият пан-европейски индекс (страните от Еврозоната) Еuro Stoxx 50 се покачи с 0.5%.

Havas SA се понижава днес след докладът за по-ниските печалби за първото полугодие. Standard Chartered Plc е другият голям губещ днес, след като се съгласи да закупи Hsinchu International Bank в Тайван за 1.2 млрд.

Американските акции, направиха шеметно рали в четвърта поред сесия вчера, след като цената на петрола се успокои, а икономическият спад на страната даде сигнал, че ФЕД няма да покачва повече лихвеното ниво. Докладът днес за потребителските разходи  и инфлацията в САЩ, ще допринесе много за общата картинка на икономическото състояние в момента.

Златото се отправя към края на втора поред седмица на печалби, след като индийските бижутери изкупуват ценния метал преди началото на сезона на големите празненства. Златото за незабавна доставка се покачи до ниво $603.80 за тройунция, като само за последната седмица се е покачил с 1.8%. Цената на медта също се покачва на стоковата борса в Лондон.

Китайската централна банка прогнозира икономически ръст от 10.5% през тази година, а инфлацията да се забави до 1.5%.