С оглед критичната ситуация в европейската автомобилна индустрия еврокомисарят Гюнтер Ферхойген настоя за отпускане на кредити за сектора, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг". Става въпрос за заем от 40 милиарда евро, заяви Ферхойген на сраща с представителите на индустрията и на европейските правителства.

Европейската инвестиционна банка би трябвало да осигури кредити с изгодна лихва, браншът се нуждае от помощ за развитието на екологични автомобили, каза още Ферхойген.

Автомобилната индустрия трябва да знае какво изисква от нея политиката, смята еврокомисарят. Той разкритикува санкциите, които предвижда „екологичния пакет" на ЕС. Представители на бранша поискаха умерена подкрепа. „Нашата конкурентноспособност е на ръба, заяви директорът на френската компания PSA Peugeot Citroën.

През последните седмици стана ясно, че заради ниски продажби автомобилните компании съкращават персонал.

Предвид финансовата криза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че е необходима съвместна работа. Ние се нуждаем от силна реакция на кризата, каза Барозу.

Европейският съюз планира да направи атрактивно производството на „чисти автомобили". При инфраструктурните проекти ще се търси иновационно финансиране. Нашият приоритет са последствията от финансовата криза за трудовия пазар, покупателната способност и благосъстоянието да бъдат намалени, подчерта Барозу.