Според мнението на германския политолог Кристоф Бутерверг, глобалната финансова криза може да засили позициите на екстремистките групировки, пише „Приан.ру". Освен това учените правят паралел между сегашната нестабилност и походът към властта на нацистите в началото на 1930 година през миналия век.  

По това време банкрутът на финансовите институции и спадът на фондовите пазари са довели до ръст на безработицата в страната. От това се е възползвала Национал-социалистическата германска партия за своето придвижване към властта.

Според Бетерверг високата безработица ще засили екстремистките течения. Според изследване на фонда „Фридрих Еберт". 37% от населението на Германия са уверени, че имигрантите експлоатират благосъстоянието на държавата. 39 на сто смятат, че страната е опасно пренаселена от чужденци, 26 на сто искат да видят силна партия, която представлява германското общество.   

Съгласно Международната организация на труда, глобалната кредитна криза може да доведе до съкращение на 20 милиона работни места в края на 2009 година.