Газпром уведоми литовските чиновници и износители, че има намерение да вдигне цените през 2008 година.

По неофициална информация, на която се позовава „Взгляд", руският монополист обсъжда с Lietuvos dujų, която купува газа за Литва, възможността за повишение на цените до $312-320 за 1000 кубически метра. Сега Литва купува руския газ за $190 за 1000 куб.м.

Тоест ако Газпром успее да съгласува новите цени на газта, ще взима от Литва 60% по-високи цени. Литовските медии твърдят, че е възможен компромис от $280 за 1000 куб.м.

Преговорите с Газпром от литовска страна води министърът на външните работи Пятрас Вайтекунас, съобщава информационната агенция BNS. Миналата седмица премиерът на балтийската страна привика Вайтекунас и прекъсна отпуската му. Министърът е съ-предсерател на междуправителствената комисия Литва - Русия по търговско-икономическото сътрудничество.

Газпром притежава 34% от акциите на литовската дистрибуторска компания Lietuvos dujos. В рамките на сделката за покупката Газпром подписа договор за дългосрочни доставки за Литва, който гарантира обеми не по-малки от 90% от потребностите на страната в период до 2015 година.

В съглашението бе фиксирано, че Литва ще продължи либерализацията на пазара на газа и ще се откаже в крайна сметка от държавно регулиране на цените.

Обаче Литва наруши задължението си и даде възможност на Газпром от своя страна да не си изпълнява задълженията и рязко да повишава цените на доставяния в Литва газ, описва ситуацията премиерът Гедиминас Киркилас.

Става дума за това, че парламентът на Литва през пролетта на 2007 година прие закон за природния газ, в който се разработва методика за таван на цените на природния газ, купуван от Русия и продаван в страната. Сега компаниите Lietuvos dujos и Dujetikana, продаващи газ в Литва, не могат да начисляват повече от 5-8% върху цената, плащана на руснаците на границата.

Имаше ожесточен спор за целесъобразността на това решение, което е в противоречие с принципите на ЕС и отвързва ръцете на Газпром. Изпълнителната власт е изцяло „против", докато литовският сейм успя все пак да се наложи.

Надеждата на литовските чиновници е с преговори да се съгласуват цените на руския газ до началото на зимата.

Известието, че цените на газа за Литва се повишават, дава старт на редица други преговори с прибалтийските страни и Беларус. По думите на руския посланик в Минск, през 2008 г. цената на руския газ за Беларус ще бъде вдигната от сегашните $100 за 1000 куб.м. до $125-150 за същия обем.