Бразилската минна компания MMX Mineracao e Metalicos, контролирана от милиардера Батиста, планира инвестиции в размер на 3.6 милиарда долара за придобиване на мини за добив на железни руди. Инвестициите идват в отговор на нарасналото световно търсене и ще атакуват бизнеса на конкурентната компания Vale do Rio Doc, съобщи Bloomberg.

Според плана на Батиста, до 2011 г. MMX ще произвежда около 37 милиона метрични тона желязна руда. Продукцията ще идва от три мини, всяка от които със собствена транспортна система и пристанище за шипинг към Европа, Азия и Латинска Америка.

„Ще се стремим да повторим това, което Vale вече направи: да осигурим интегрирани минни и пристанищни улеснения за експорт на високообогатена руда", каза Батиста в интервю. „Светът не се нуждае от по-голяма Vale, така че е време за нови играчи на пазара."

Инвестицията ще се финансира от заеми към банки като Arab Banking Corp., Credit Suisse, Banco Itau SA (ще участва с $800 млн в проекта), Uniao de Bancos Brasileiros (които са обещали заем в размер на $1.5 мрд) и държавната Бразилска банка за развитие BNDES.
Освен това финансирането ще се осигури от продажби на миноритарни пакети акции на производители на стомана, както и от постъпленията от публичния търг на акции през юли, каза Батиста.

Почти 27 милиона тона ще идват от мината Serra do Sapo в щата Минас Гереас, находищата на която се оценяват на 2 милиарда тона достъпна за добив желязна руда. Предвижда се рудата да се товари в новото дълбоководно пристанище в Аку, щат Рио де Жанейро, като за целта ще се използва 550 километров тръбопровод. Изграждането на мината, тръбопровода и пристанището ще започне през следващата година.

200 километрова железница ще свързва другата мина, която е с капацитет от 6.5 милиона тона, разположена до границата на Френска Гвиана, с пристанище в устието на река Амазонка. Третата мина с потенциален капацитет от 4.9 милиона тона ще бъде изградена до Корумба, близо до границата с Боливия. Освен това MMX планира изграждането на обогатителен завод с годишен капацитет от 7 милиона тона до Рио де Жанейро и търси партньори за изпълнение на проекта.

MMX е сключила 20 - годишен договор с Gulf Industrial Investment Council, инвестиционен фонд от Средния Изток за доставка на руда в обогатителния комбинат в Персийския залив. Освен това е подписан меморандум за продажба на други 16 милиона тона руда на японски компании, от които 10 милиона са за Sumitomo Corp.

При сегашните Libor равнища, акциите на MMX ще носят годишна лихва от между 7.3 и 8.3%, което с повече от 1% надвишава възвръщаемостта на най-доходоносните ценни книжа на Vale.