Служители на Регионална гранична служба-Бургас разкриха и осуетиха опит за контрабанда на близо 1900 тона дървени трупи от ценни дървесни видове, възлизащи на над 100 000 лв., съобщи BourgasINFO.com.

Трупите, с дебелина от 50 до 90 см., са били скрити в трюма на кораб, плаващ под камбоджански флаг. Пред митницата фирмата-износител е заявила, че изнася за Турция промишлена дървесина, предназначена за изработване на плоскости.

Граничните полицаи са засекли, че в трюмовете на моторния кораб "Вилюйск" първо се товарят огромни трупи, които след това се замаскират с второкачествени еднометрови дървени парчета.

Когато корабът вече е бил натоварен, граничните полицаи извършили щателна проверка и установили, че нито една от трупите не е маркирана и не е обозначена нейната кубатура.

Според горски експерти, дърветата са на възраст около 100 години и са сечени от различни краища на страната. На трупите липсва изискваният по закон специален пачат, с който всяко отрязано дърво следва да се маркира при дърводобив.

Корабът, с екипаж от азербайджанци и грузинци, е трябвало днес да отплава за турското пристанище Измит, но е задържан на кея в Бургас, поясниха от BourgasINFO.com.