Правителството на Грузия продаде тбилиското езеро Лиси и прилежащите му територии за $182 млн., съобщава lenta.ru позовавайки се на „Нов регион", информационна агенция за южен Кавказ. Новият собственик е грузинската компания GRDC Group, която е свързана с голямата грузинска банка TBC.

По време на приватизационния търг, състоял се вчера 17ти май, единственият конкурент на GRDC Group е била компанията от Израел TAO. Но тя е предложила за обекта едва 50 милиона долара. Президентът на TBC Мамука Хазарадзе е заявил за журналистите, че е доволен от сделката. „Не съм против чуждестранните инвестиции, но мисля, че подобна земя трябва да се разработва от грузинци".

Езерото Лиси е разположено на пет минути път с кола от престижния район на грузинската столица Тбилиси Сабуртало. На околната територия има гора, там има геотермални извори и още едно езеро, съдържащата се в което кал може да бъде използвана за лечебни цели. Планът за развитие на тази територия, разработен от GRDC Group, предвижда строителство на туристическо - оздравителен комплекс.

Очаква се, че благоустрояването на прибрежната зона ще завърши до края на 2007. На територията, прилежаща към езерото Лиси, е разположен Национален център за лечение на онкологични заболявания. Съдбата му все още е неизвестна.