IT концернът Hewlett-Packard след като придоби компанията Electronic Data System ще съкрати 24 600 работи места, пишат световните издания. Около половината от съкращенията са в САЩ, останалите ще бъдат направени в чужбина, съобщиха от американския концерн след края на борсовата търговия.

През последния месец концернът Hewlett-Packard закупи доставчикът на информационни услуги Electronic Data Systems за 13 милиарда долара. Съкращенията трябва да доведат до икономии от 1,8 милиарда долара.

Аз съм изненадан от силата на тези съкращения, заяви анализаторът Джуджевич, цитиран от „Вашингтон пост".  Electronic Data Systems са съкратили служители преди сделката с американския концерн.

В България няма да се извършват съкращение, напротив, ние имаме много амбициозна програма за назначения и по този повод наемаме нова сграда, заяви за Money.bg Саша Безуханова, генерален директор на Hewlett-Packard за България. Засега финансовите проблеми не засягат „Хюлет Пакард", защото това е мултинационална компания, която работи съгласно локалните условия на страните, в които оперира. Безуханова подчерта, че трябва внимателно да се следи това, което става на финансовите пазари и е време България да се подготви за една по-стегната икономическа политика.