Водещите електротехнически корпорации в Япония и САЩ - Hitachi Group и General Electric днес постигнаха принципно споразумение за съвместно сътрудничество в областта на атомната енергетика.

Според ИТАР-ТАСС, в Токио представители на японската компания са заявили, че подобно сътрудничество предполага създаване в скоро време на съвместно предприятие, което да се заеме със строежа на атомни електроцентрали.

В продължение на следващите 20 години се планира строежа на поне 100 АЕЦ в различни държави.

По мнение на наблюдатели, тази сделка е била предприета като ответен удар, след сливането на други две компании в тази сфера. През октомври японската Toshiba купи американската Westinghouse.

Hitachi и General Electric ще създадат дъщерни фирми в двете държави. В САЩ в дъщерната фирма на смесеното дружество GE ще притежава 60%, докато в Япония Hitachi ще държи 80% от пакета.

Очаква се окончателното споразумение да бъде подписано до септември 2007 г.

Японската агенция Kiodo Tsusin съобщава, че в момента на световния пазар на атомните електроцентрали тече прегрупиране на силите.

Основната борба ще се разрази между три групировки- японо-американската Toshiba-Westinghouse, Hitachi-General Electric и японо-френската Mitsubishi Heavy Industries-Areva.