На 1 септември в Бургас стартира подписката за провеждане на местен референдум за петролопровода Бургас-Александруполис, съобщиха от bourgasINFO.com.

С начинанието се зае Гергьовден, като се ангажира да сформира и регистрира инициативен комитет. Той бе оглавен от бившия шеф по екологията в Лукойл Нефтохим Евтим Цинцарски.

Вече се създава организация за събирането на подписи чрез пунктове, които ще бъдат поставени на различни места в община Бургас. Десет пункта ще разкрият и от местната организация на Новото време, която също декларира подкрепата си към действията на Гергьовден. Водят се разговори и с десетки неполитически организации, които са заявили интерес към участие в инициативата.

След като на 27 юли Общинският съвет в Бургас отхвърли предложението за провеждане на референдум, Гергьовден заедно с други опозиционни политически сили заявиха своята решимост за провеждане на допитване, независимо дали това ще стане в мандата на този или на следващия местен парламент.

Съгласно Закона за допитване до народа чрез подписка гражданите на община, район, кмество, населено място имат право да правят предложения до Общинския съвет за решаване на важни въпроси.

Подписката трябва да бъде подкрепена от близо 25 хиляди души.