Комисията по транспорт към парламента, след продължили повече от 3 часа дебати, реши единодушно да се даде мандат на министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски да преговаря с финансовия си колега Владислав Горанов БДЖ да се възползва от цялата си субсидия в размер на 180 млн. лева.

В момента тя е редуцирана на 140 млн. лв. и целеви капиталов трансфер от 40 млн. лв. за погасяване на задължения към кредиторите.

Комисията препоръча на министъра да разпореди на БДЖ възстановяването на спрените досега 38 влака. Както и да се наложи мораториум върху прекратяването на нови 90 влака от февруари. Този мораториум ще важи до приемането на цялостна стратегия за БДЖ, която се трябва да бъде изготвена и гласувана до 4 месеца.

Предложението дойде от депутата от ДПС Камен Костадинов и намери подкрепата на транспортния министър Ивайло Московски. Към момента няма започнали съкращения в БДЖ.

Така на практика се ситуацията в БДЖ се връща в изходна позиция или тази, която е действала през 2014 година.

Точката, отнасяща се до за възстановяване на 38 влака, бе приета, но срещу нея гласуваха депутатите от Реформаторския блок Гроздан Караджов и Настимир Ананиев