До една година край гр. Елин Пелин ще заработи най-големият завод за врати на Балканите. В новата производствена база на фирма „Солид 55" ООД ще бъдат инвестирани близо 30 млн. лева.

Според управителя на „Солид" инж. Аков, в Елин Пелин поетапно ще бъдат открити до 100 работни места. За бъдещите кадри са предвидени множество вътрешно-фирмени и специализирани обучения за повишаване на квалификацията.

Инвестицията е изцяло българска, проектът се реализира без чуждестранно партньорство и съдружие, подчертават от компанията. Заводът ще работи с най-новите и модерни технологични мощности, което ще позволи увеличаване на производителността до 200- 250 броя врати дневно при 30-дневен работен цикъл.

Производствената площ на новия завод за врати е с планиран размер 14 500 кв. м. «Това ни дава самочувствието да смятаме, че реализацията на една такава успешна инвестиция ще ни отреди лидерското място в производството на врати не само у нас, но и сред страните от Балканския регион» , твърди Аков.

„Солид 55" е една от водещите български компании в производството на врати и предлага своите продукти на българския и външен пазар вече 18 години.

В новия завод ще се правят интелигентни блиндирани врати с вградена електроника. „Солид 55" е разработил и патентовал врати с двойната защита срещу взлом - от механична брава и от скрита IPS система.

Софтуерът на IPS, или Интелигентна Система за Защита, проверява автентичността на всеки подаден сигнал за отключване и разрешава или отказва достъп. „Интелигентната врата" предлага различни възможности за управление - чрез безконтактна карта със специално вграден чип и чрез мобилен телефон.

Тази година фирмата предложи на българския пазар и т.нар. врати от биометричната серия - един високотехнологичен продукт, който дава възможност на клиента да управлява достъпа до дома или офиса си чрез свръхмодерен метод - разпознаване на собственика по  пръстов отпечатък или лицева специфика.