Интернет е в сериозна опасност, предупреждава създателят му, англичанинът Тим Бърнърс-Лий. Той вижда на хоризонта bad things, т.е. неприятности - погрешна информация и стратегии за дезинформация, а в същото време - форми на контрол и цензура, пресичащи се с широкомащабно манипулиране на съзнанието, чиито жертви много често, без да подозират, стават безбройните потребители.

В деня, в който бе направено историческото изявление, че в края на октомври броят на сайтовете е достигнал 100 милиона, мрежата на възможностите и свободите показа своята тъмна, крайно опасна страна - глобалното влияние. "Ако не разберем ясно всички процеси, случващи се в мрежата, което вече започва да става тези дни, всичко това ще свърши много лошо", каза Лий пред Би Би Си. Разтревожен от това, ученият заяви намерението си да проведе научно изследване относно дългосрочните перспективи на този чудовищно бързо разрастващ се организъм, в който още преди десет години бяха регистрирани всичко на всичко 18 000 сайта.

Роден като елитарен информационен инструмент за учени, интересуващи се от физиката на елементарните частици и опитите на Европейската организация за ядрени изследвания в Женева (неслучайно сайтът на центъра е представен с думите "Най-добрата физическа лаборатория в света, където се роди мрежата!"), интернет експлодира, а днес е една мултивселена, съвкупност от много вселени, които не се поддават на изчисления на размерите. Той информира и се занимава с бизнес, развлича и осигурява общуване с помощта на електронна поща, чатове и блогове, разпространява изявления на правителства и многонационални корпорации и в същото време предоставя пространство на най-различни хора и техните интереси от типа на семейното видео.

Най-накрая той открива алтернативна реалност, в която намират убежище и водят алтернативно съществуване милиони хора (като например в изключително популярната игра "Втори живот"). "Той стана изключително мощен инструмент", твърдят от обществото "Неткрафт", организирало преброяването на сайтовете, чиито резултати само усилиха опасенията на Лий.
"Много скоро могат да започнат да действат антидемократични сили и в този момент ще започне да се осъществява систематична манипулация на информацията", предрича професорът на "компютърните науки" и директор на World Wide Web Consortium. "Много е важно да бъдат изследвани тези сили и използваните от тях технологии." Ето защо той иска да събере около себе си международен екип от специалисти в различни области, която подробно да проучи мрежата във всичките й аспекти - от непрестанното техническо обновление до непредсказуемите колективни феномени. "Имам намерение да създам абсолютно нова наука - наука по изучаването на интернет." В крайна сметка, обещава ученият, "трябва да създадем друга, обновена и по-съвършена от настоящата мрежа."

Става дума за епохална мисия

Ако НАСА планира да прати човек на Марс, а генетиците имат намерение да разшифроват закономерностите на генома, Тим Бърнърс-Лий има други планове - крайно изтощително киберпътешествие из стоте милиона сайта (половината от които се считат за активни и постоянно обновяващи се) и същевременно патрули от учени, които ще съставят карти на това, което се превърна в terra incognita. Той изисква максимално отдаване и вече мобилизира университета в Саутхемптън, където преподава, и лабораторията по кибернетика и изследвания на изкуствения интелект в Масачузетския технологичен институт. Ще бъдат ли достатъчни тези сили?

По данни на в. "Ла Стампа"