Днес Ford Motor публикуваха снимки и съобщиха еветнуалната цена на луксозния XF, новият спортен закрит модел Ягуар, който компанията ще реализира на пазара, предаде Financial times.

Моделът ще направи своя дебют на 11 септември на Международното автомобилно изложение във Франкфурт. Отзивите ще бъдат следени с интерес от страна на акционерни компании и автомобилни производители, които в момента преценяват дали да инвестират в новия продукт, както и в другата луксозна марка на Форд Land Rover.

Индийската Mahindra & Mahindra и Tata Motors наред с поне 5 други инвеститори обмислят евентуални споразумения с Ford Motor.

Цената на XF, който се очаква да се нареди сред най-елитните коли в света заедно с BMW 5, ще бъде приблизително £33,900 ($66,400). От Ford Motor коментираха, че за тях е от изключителна важност как моделът ще бъде посрещнат на пазара, като от него зависи бъдещето на компанията.

Новият Ягуар се радва на изключително атрактивен дизайн, със спортно купе, 4 врати и място за 5 души. В XF са съсредоточени голям брой иновативни решения, като например подвижен скоростен механизъм, който изскача в дланта на шофьора при запалване на двигателя.

Моделът ще бъде пуснат на пазара с 4 различни вида двигателя, включително и 4.2 литров V-образен 8 -цилиндров бензинов двигател, като с този тип двигател моделът  в Обединеното кралство ще струва £54,900.

Въпреки успешните продажби на луксозни коли в глобален план, Ягуар продължава да търпи загуби от 1999 год. насам. Броят на продадени супер луксозни автомобили миналата година се понижи от 130 000 до 75 000. Марката загуби част от пазарния си дял, тъй като повечето от клиентите се преориентираха към BMW, описвайки моделите на Ягуар като твърде тромави.

Засега Форд не е претърпял крупни загуби заради намалелите продажби на луксозни коли, но от клонът на Ягуар в Обединеното кралство регистрираха £258 млн. загуби.