Фондовият индекс Standard & Poor's 500 вероятно ще премине през низходяща корекция в зоната между 830 и 875 пункта през месеците до септември, прекъсвайки почти непрекъснатия си растеж от неговото 12 г. дъно, достигнато през март, според анализа на JP Morgan Securities, и призова инвеститорите да използват корекцията за отваряне на нови дълги позиции в т.нар. циклични акции (акциите чието движение е силно зависимо от икономическия цикъл), съобщи Reuters.

JP Morgan повиши своите прогнози за акциите в САЩ от индустриалния и добивния сектор, очаквайки те де се представят по-добре от средния тренд на пазара, с оглед очакванията, че т.нар. циклични акции имат потенциал за ново покачване, при предишна прогноза, за движение на цените им в рамките на средно претегленото за фондовите пазари.

S&P 500 се покачи с 32% от дъното достигнато през март и според JP Morgan голяма част от това движение се дължи на цикличните акции в технологичния и индустриалния сектори.

Според анализа синхронизацията на глобалното икономическо възстановяване, с последното покачване на индексите на капиталовия пазар, ще доведе до от четири до шест тримесечия на изпреварващ средната тенденция растеж с начало през 2010 година.

Но в краткосрочен план JP Morgan продължава да очаква дълбока низходяща корекция на S&P 500 в зоната 875-830 пункта, която ще бъде последвана от ново рали на индекса между 950 и 1000 пункта през есента и до края а 2009г. Вчера S&P 500 покачи с 19.32 пункта, или 2.14%, до 920.26 пункта.