Едва ли Еврокомисията ще лиши България от огромни суми пари, каза министърът на външните работи Ивайло Калфин в интервю за „Хоризонт".

По думите му за последните три години в България са влезли 15 млрд. евро от чужди инвестиции, а за следващите 6 години теоретично бихме могли да получим 11 млрд. от ЕС.

"Няма смисъл да се правят истерии, това няма да намали икономическото ни развитие", бе категоричен външният министър.

"Представяте си какво е отражението на едните и на другите. Европейските средства не са вече основният двигател на българската икономика, но са един от важните и ние не би трябвало да изпускаме от тях", бяха думите на министър Калфин.

Очаква се правителството да изработи план за действие със срокове и конкретни отговорности за решаване на посочените от ЕК проблеми, каза още Ивайло Калфин.

Той допълни, че ако е нужно, за тях ще бъде търсена и политическа отговорност на всички равнища.

"Нормално е да има критики в един такъв доклад. Ако в доклада няма критики няма нужда от доклад. Ако ще получаваме на 6 месеца доклади, които да казват, че всичко е прекрасно в България, нямаме нужда", каза още министърът на външните работи.

По думите му има много работа, която предстои да се свърши, но е ясно върху какво да се работи. „За мен критерият е доколко правителството, мнозинството в парламента имат политическата воля и ясната идея какво и как трябва да се свърши. Това нещо трябва да гледаме и аз мисля, че то е факт", каза Калфин.