Комисията за енергийно и водно регулиране не взе днес решение дали да удължи с 1 месец регулаторния период 2014/2015 година. Причината е, че приетите вчера поправки в закона за енергетика, даващи й това право, още не са публикувани в Държавен вестник.

Поправката не е публикувана официално и комисията няма правно основание да се произнася в такъв случай. Ако приемем в такава ситуация решение, то ние ще приемем нищожно решение, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

Стана ясно, че Комисията ще вземе решението дали да удължи регулаторния период на 30 юни.

По време на срещата с журналисти Иванов опита да защити авторитета на независимия регулатор. Припомняме, че КЕВР беше атакувана от различни места да не приема предложените от нея цени на тока - както от бизнеса, така и от някои представители на изпълнителната власт. Това отбеляза членът на ресорната парламентарна комисията Ремзи Осман.

В допълнение председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че Комисията е склонна да заведе дела срещу тези, които уронват престижа на регулатора. В емоционално си изказване Иванов заяви, че никой не може да го пречупи и че не прекланя глава пред никой, освен героите дали живота си за свободата на България, както и пред гроба на родителите си.