Обемът на китайския експорт в доларово изражение през август се е съкратил с 5,5% в сравнение със същия месец на миналата година, показват данните на митническото управление на страната.

Все пак забавянето е по-малко от това, което очакваха анализаторите - 6,6%, след спада от 8,3% през юли, съобщава Bloomberg.

От друга страна китайският внос през миналия месец спада с 13,8% в доларово изражение, при очакване на експертите за свиване с 7,9%.

Профицитът (положителното салдо) на външнотърговския баланс на Китай през август достига $60,24 млрд, увеличавайки се в сравнение с $43-те млрд. през предходния месец.

Китай няма да може през тази година да постигне запланирания темп на растеж на износа и външното търсене няма да окаже очакваната поддръжка за икономическия подем на страната, смятат анализаторите от Bank of Communications Co. в Шанхай.

Ефектът от девалвацията на юана ще се почувства от експортните компании по-късно. В тази ситуация правителството трябва да направи повече, за да стабилизира икономическия растеж на фона на отслабения износ. То вече се старее да увеличи разходите за инфраструктурни проекти, като този фактор е по-важен за китайската икономика, отколкото експорта, отбелязват анализаторите на банката.