По данни на НСИ, 46.2 и 39.3% от строителните предприятия са посочили конкуренцията и недостатъчното търсене като основни фактори затрудняващи дейността в отрасъла.

Въпреки това, повишеният оптимизъм в оценките за настоящото бизнес състояние и в очакванията за шест месеца напред покачва равнището на "бизнес климата в строителството" с 3.1 пункта спрямо предходния месец.

Стопанските ръководители очакват да запазят същата строителната активност през следващите три месеца.

За периода от април до юли са подобрени и оценките за осигуреността на производството с поръчки (в брой месеци) - от 5.6 на 5.9.

Същевременно обаче, има известно увеличение в броя на клиентите със закъснения в плащанията.

През последния месец над една трета от предприятията са посочили конкуренцията в бранша и финансовите проблеми като фактори затрудняващи дейността им.

Стопанската конюнктура в търговията на дребно остава благоприятна независимо, че съставният показател "бизнес климат" през последния месец пада с 2.4 пункта.

Това се дължи на по-умерените оценки и очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията. Подобно изместване на мненията се наблюдава и по отношение на очакванията за поръчките към доставчици и обема на продажбите през следващите три месеца.

По отношение на настоящото движение на продажните цени в търговията на дребно оценките са, че има повишение. Очакванията за следващите три месеца е тези цени да се задържат.