Министерски съвет измени Наредбата за качеството на течните корабни горива, реда и начина за техния контрол като въведе изисквания за намаляване на количеството сяра в състава им, съобщи пресцентърът на МС.

В момента Международната конвенция за предотвратяване на замърсяването от кораби (MARPOL) разрешава употребата на корабни горива в открити води до 4,5% m/m съдържание на сяра, докато новите изисквания ограничават тази стойност до 1,5% m/m, респективно 0,2% m/m, в зависимост от вида на корабното гориво и мястото му на приложение.

Изискванията по отношение на максимално допустимото сярно съдържание в корабните горива се прилагат към корабите, плаващи както под българско, така и под всяко друго знаме, и намиращи се в пристанищата на България, вътрешните морски води, териториалното море, изключителна на икономическа зона и българския участък на p. Дунав.

Те са задължителни и за корабите, плаващи в т. нар. "зони за контрол на емисиите на серни оксиди", определени от Международната морска организация.

Въвеждането на новите изисквания за качество на корабните горива ще доведе до значително намаляване на вредните за здравето на човека и околната среда емисии на серни оксиди.