Френската група Pernod Ricard, британската Fortune (Jim Beam, Курвоазие, текила Sauza и др.) и прочутата Bacardi със седалище на Бермудите са изявили интерес към придобиването на шведската държавна компания Vin & Sprit (V&S): BBC се позовава на думите на говорител на шведския концерн.

Absolut, която се произвежда в заводите на Vin & Sprit, е третата по продажби марка водка в света. V&S е в държавни ръце вече 90 години. Нейната стойност се оценява на $5.7 млрд. долара, или 2.97 млрд. паунда.

Производителят на ценния спирт е един от няколкото шведски държавни фирми, които правителството иска да приватизира, за да събере по този начин $21.22 млрд. Сумата е необходима за намаляване на държавните дългове в три-годишен период.

Правителството на Швеция очаква разрешение за продажбата от парламента. Вече е получено разрешение за продажбата на акциите собственост на държавата в Nordea Bank, в пазарния оператор OMX и в телекомуникационната компания TeliaSonera.

„Pernod и Bacardi дойдоха с писма изразяващи техния интерес към Vin & Sprit, в прибавка към това Fortune Brands изразиха устно интерес", казва прес секретаря на министъра на финансовите пазари на Швеция.

Според изявлението, редица частни инвестиционни фондове също обмислят участие в тръжна надпревара за автора на прочутата водка.

Годишното производство на V&S е близо милиард евро. В компанията работят 2,500 души заети в 10 страни.