Кремиковските металурзи продължават протестите си и днес. Работниците настояват държавата да спази ангажимента си във връзка с изплащането на заплатите им и да се намери решение за оператор в комбината.

Протестиращите работници от „Кремиковци" пристигнаха пред сградата на Министерски съвет. На място има засилено полицейско присъствие. Пред входа на Министерски съвет има верига от около 50-ина полицаи.

С викове „оставка" протестът продължава пред сградата на правителството. В него участват между 1500 и 2000 души.

Днес започваме интензивни разговори с банките кредитори на кремиковските работници. Това каза пред Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), Васил Яначков, лидер на Федерална синдикална организация "Металици" към КНСБ, съобщи агенция "Фокус".

Работниците носят знамената на КНСБ и КТ "Подкрепа". Васил Яначков, председател на синдикална федерация „Металици" към КНСБ, каза, че вече са подписани договори за залагането на готовата продукция на "Кремиковци" пред банки.

На митинга пред министерството присъстват още и лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа" Желязко Христов и Константин Тренчев. Желязко Христов заяви, че очаква премиерът Сергей Станишев да покани лидерите на двете синдикални организации и да им каже какво ще бъде бъдещето на „Кремиковци".

Той попита защо нито един зам.-министър не излиза да говори с работниците. Д-р Константин Тренчев се обърна към сградата на МИЕ с призив: „Елате да видите работниците". В момента има силно полицейско присъствие около министерството, като протестиращите продължават да скандират „Оставка" и „Мафия".

Очакваме хората да си получат заплатите за август и септември до края на тази седмицата. Това каза Людмил Павлов лидер на Синдикалната федерация „Металурзи" към КТ „Подкрепа".

По думите му в момента е важно да бъде получена и оферта от стратегическия инвеститор „Смарт груп". Той бе категоричен, че протестите на кремиковските работници ще продължат, докато те не получат заплатите си.
 
Председателят на синдикална федерация „Металици" към КНСБ Васил Яначков заяви, че днес на протеста работниците ще искат да не бъде отлагана процедурата по назначаването на украинската фирма за оператор на комбината.

Припомняме, вчера над 2000 кремиковски работници поискаха оставката на министъра на икономиката Петър Димитров на голям протестен митинг, който се проведе пред Министерството на икономиката и енергетиката.

Работниците се заканиха протестите им да продължат на национално ниво, докато не бъдат изпълнени поетите от държавата ангажименти към комбината.