Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев пристигна в Министерството на икономиката и енергетиката, предаде "Фокус". При пристигането на Тренчев работник му даде един долар, който да предаде на министъра на икономиката и енергетиката.

Това е цената, на която бе продаден комбинат "Кремиковци".
Председателят на Федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков заяви, че в момента се водят преговори за отпускане на кредит от 50 млн. лева, с който да се гарантира жизнеспосбността на комбината.

По думите му, ако "Ворскла Стийл" е доставила суровините, както трябва, сега на склад в комбината трябва да има 30-40 тона продукция.

"Четири месеца "Ворскла Стийл" има договор с "Кремиковци", не го изпълнява, едностранно прекрати изпълнението му, в резултат, на което доведе "Кремиковци" до този колапс", каза Яначков.

КТ „Подкрепа" излезе с декларация за състоянието на „Кремиковци", съобщиха от синдиката. „Призоваваме правителството като миноритарен собственик на 25% от акциите на „Кремиковци" АД да направи едно последно усилие в правилна посока да предостави 53 милиона лева за закупуване на суровини и енергийни ресурси за 15 дни, в това число и средствата за една работна заплата от дължимите три.

По този начин ще се даде време на кандидат инвеститорите да направят своите проучвания и разчети и да представят своите оферти относно работата им с Комбината", пише в нея.

Към момента „Кремиковци" АД е в процедура по несъстоятелност с договор за ишлеме, който не се изпълнява от украинския бизнесмен Константин Жеваго, без суровини, притиснати от кредитори и е в състояние на аварийно спиране.

Това обстоятелство няма да позволи на съоръженията в добивната част да възстановят своята нормална дейност и фактически е възможно той да бъде продаден или на парче - цех по цех, или на скрап, за да се покрият част от задълженията, заявиха от „Подкрепа".

От своя страна от „Ворскла Стийл България" заявиха, че ще сезират компетентните органи в държавата като прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност" (ДАНС) за случващото се в „Кремиковци", информира news.bg.

Това каза Виктор Деменюк - управител на „Ворскла Стийл България".

Според него нередностите в комбината се дължат на лошия мениджмънт на предприятието, който е главният виновник за тежката ситуация, в която е изпаднал „Кремиковци".

Сега няма да посоча конкретни имена, но на този мениджмънт не трябва да се дават пари и той трябва да работи с вързани ръце и зашити джобове", коментира Деменюк.

Той посочи, че управата на комбината няма интерес от тяхната фирма, защото са свикнали да работят спокойно и да получават трицифрени заплати.

За периода от 6 август до 17 октомври тази година „Ворскла Стийл" е дала суровина на „Кремиковци" в размер на 188 хил. тона, за което е трябвало да получи готова продукция от 125 хил. тона, а комбината е дал само 82 хил. тона.

По думите на Деменюк „Кремиковци" дължи на „Ворскла Стийл България" сумата от 11,6 млн. лв.

Ситуацията е следната - няма продукция в „Кремиковци", няма ги и предоставените суровини, а комбината иска доставката на нови суровини", посочи Деменюк.

Според него сценарият за спирането на „Кремиковци" е в ход.
Все още имам интерес към закупуването на комбината", посочи Деменюк.